Αρχική

Το Scholars at Risk είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ατόμων που εργάζονται για την προστασία απειλούμενων ακαδημαϊκών και ερευνητών, την αποτροπή επιθέσεων κατά των κοινοτήτων της ανώτατης εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο και για την προώθηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έγινε με απόφαση της Συγκλήτου μέλος του Δικτύου στις 21 Δεκεμβρίου 2020 και ανήκει στο SAR Europe. 

Το SAR Europe που φιλοξενείται στο Maynooth University της Ιρλανδίας είναι το ευρωπαϊκό γραφείο του παγκόσμιου δικτύου Υποτροφιών στο Risk. Ξεκίνησε σε μια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο του 2018, η ίδρυση του SAR Europe αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα σχεδόν δύο δεκαετιών συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των παγκόσμιου δικτύου Scholars at Risk. Το ευρωπαϊκό γραφείο υποστηρίζει και συντονίζει τις δραστηριότητες των εθνικών τμημάτων Scholars at Risk και των συνεργαζόμενων δικτύων σε ολόκληρη την Ευρώπη για να ενισχύσει τη συλλογική μας φωνή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλει στην ενημέρωση των κέντρων λήψης πολιτικών αποφάσεων για τη μεγαλύτερη προστασία των μελετητών και τον αυξημένο σεβασμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας παγκοσμίως. Το Πανεπιστήμιο Maynooth συντονίζει επίσης το  InSPIREurope, μια φιλόδοξη πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία 10 εταίρων για την υποστήριξη ερευνητών που κινδυνεύουν. Το InSPIREurope χρηματοδοτείται στο πλαίσιο των δράσεων Marie Skłodowska-Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα δημιουργήσει μια συντονισμένη, διατομεακή, πανευρωπαϊκή συμμαχία για ερευνητές που κινδυνεύουν.

______

"Η αποστολή του SAR, αν και είναι πρωτίστως ακαδημαϊκού χαρακτήρα, έχει μια βαθιά κοινωνικοπολιτική διάσταση. Όπως πίστευε ο Paulo Freire, ο Βραζιλιάνος παιδαγωγός, η εκπαίδευση είναι μία εγγενώς πολιτική διαδικασία και χαρακτηρίζεται από δυναμική εξουσίας. Υποστήριξε ότι για την απελευθέρωση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ο στόχος πρέπει να είναι η μετατόπιση αυτών των σχέσεων εξουσίας προς τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης  κοινωνίας και κοινωνίας ίσων ευκαιριών και η χρήση της εκπαίδευσης ως εργαλείου για προοδευτική κοινωνική αλλαγή. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την έκκληση του Φουκώ για τη διάγνωση των πολιτικών ευθυνών των διανοουμένων όσον αφορά στην αλήθεια και στην ισχύ και στον αντίκτυπό τους στη συλλογική συνείδηση. Προωθώντας τον παγκόσμιο διάλογο για τη σημασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, το SAR στοχεύει να σπάσει την καταπιεστική λαβή της εξουσίας πάνω στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία, συμβάλλοντας έτσι στη διαδικασία της κοινωνικής μεταρρύθμισης."

Majid Mgamis, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ξένων Γλωσσών και Μετάφρασης University of Agder, Νορβηγία (Υπότροφος SAR)

 

ENGLISH
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας